A program neve:

Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési program

A támogató neve:

Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA)

A projekt neve:

A régió helyi borászait támogató szolgáltatások fejlesztése 

Regisztrációs szám:

SKHU/1901/3.1/002 

A projekt rövidítése (angol nyelven):

Wine_LAB

A projekt összefoglalója:

Borlaboratórium és szőlőmegfigyelő rendszer 

A projekt teljes költségvetése:
Teljes költségvetés: 339 544,- eur
ERDF támogatás: 288 612,- eur
Támogatás az állami költségvetésből: 30 908,- eur
Saját források: 15 454,- eur
Az ERDF támogatás Muzsla községre eső része: 262 718,- eur
Az ERDF támogatás Szivek pincészetre eső része: 25 894,4- eur

A partnerség deklarálása:

A projekt Muzsla község és a Szivek pincészet együttműködésével valósul meg 

A program jelmondata:

Jobb, korszerűbb szakmai hátteret a kézműves szőlészeinknek és borászainknak régiónkban

Az együttműködés előnyei:

Szlovákia legkiválóbb szőlőtermő vidéke és Magyarország északi szőlőtermő régiója a szőlészek és borászok számára innovált, magasabb szintű szakmai hátteret biztosít

Szőlészeti és borászati szolgáltatási ház a Duna mentén

 

2022. augusztus 25-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a regionális jellegű sőt, nemzetközi jelentőségű Szőlészeti és borászati szolgáltatási ház Muzslán. Amely a párkányi és az esztergomi régióban megvalósított helyi termékek és szolgáltatások TAPE projektláncolatának egyik pillére, beruházása. E beruházás forrásait az Interreg Szlovákia – Magyarország Program, a SzK Beruházási és Regionális Fejlesztési Minisztériuma, valamint Muzsla Község biztosította. A TAPE projektláncolat összesen 10 beruházást foglal magába.

A muzslai szolgáltatási házba korszerű borászati laboratórium lett telepítve. Az épületben továbbá helyet kapott egy konferenciaterem szakmai előadások, képzések vagy borbemutatók megtartására, borászati termékek és eszközök szemléltetésére. A projekt keretében 5 új meteorológiai állomás lett telepítve, három meglévő állomás pedig rendszerbe iktatva a következő szőlődombok egyes lankáin: Muzsla, Ebed, Béla, Köbölkút, Bátorkeszi és . Karva. Mivel határon átnyúló projekt valósult meg, a Duna magyarországi oldalára 3 új meteorológia állomás lett telepítve Kesztölc és Nyergesújfalu szőlődombjain. Az időjárási adatokat mesterséges intelligencia útján betegség-előrejelző rendszerbe továbbítják, amely a szőlőgazda számára a megelőzés módját is javasolja. A borászati és szőlészeti szolgáltatási ház elsősorban a kis és közepes családi szőlészetek és borászatok számára nyújt szolgáltatást. A beruházó, Muzsla Község projektpartnere a kesztölci Szivek Pince.

A közös projekt célja a Duna-mentén tevékenykedő kis és közepes családi szőlészetek és borászatok tevékenységének felkarolása, termelésük színvonalának megnövelése, a tudomány vívmányainak bevitele a termelésbe Muzslán és a Duna mentén. Hangsúlyozzuk, hogy Szlovákiában ez az első ilyen jellegű szolgáltatási ház, amely a borász és szőlész nagyközönség számára nyújt széles körben, elérhető áron minőségi, hiánypótló szolgáltatást. 2022. szeptemberének végétől nyújtja szolgáltatásait a szőlészeknek és borászoknak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

© borlabor.sk - minden jog fenntartva