A program neve:

Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési program

A támogató neve:

Tape Ister-Granum EGTC (European Grouping for Territorial Cooperation) – ERDF (European Regional Development Fund)
 

A projekt neve:

A régió helyi borászait támogató szolgáltatások fejlesztése
 

Regisztrációs szám:

SKHU/1901/3.1/002
 

A projekt rövidítése (angol nyelven):

Wine_LAB

A projekt összefoglalója:

Borlaboratórium és szőlőmegfigyelő rendszer 

A projekt teljes költségvetése:
339 544,- eur EUR 

A partnerség deklarálása:

A projekt Muzsla község és a Szivek pincészet együttműködésével valósul meg 

A program jelmondata:

Jobb, korszerűbb szakmai hátteret a kézműves szőlészeinknek és borászainknak régiónkban

Az együttműködés előnyei:

Szlovákia legkiválóbb szőlőtermő vidéke és Magyarország északi szőlőtermő régiója a szőlészek és borászok számára innovált, magasabb szintű szakmai hátteret biztosít

Szőlészeti és borászati szolgáltatási ház a Duna mentén

 

2022. augusztus 25-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a regionális jellegű sőt, nemzetközi jelentőségű Szőlészeti és borászati szolgáltatási ház Muzslán. Amely a párkányi és az esztergomi régióban megvalósított helyi termékek és szolgáltatások TAPE projektláncolatának egyik pillére, beruházása. E beruházás forrásait az Interreg Szlovákia – Magyarország Program, a SzK Beruházási és Regionális Fejlesztési Minisztériuma, valamint Muzsla Község biztosította. A TAPE projektláncolat összesen 10 beruházást foglal magába.

A muzslai szolgáltatási házba korszerű borászati laboratórium lett telepítve. Az épületben továbbá helyet kapott egy konferenciaterem szakmai előadások, képzések vagy borbemutatók megtartására, borászati termékek és eszközök szemléltetésére. A projekt keretében 5 új meteorológiai állomás lett telepítve, három meglévő állomás pedig rendszerbe iktatva a következő szőlődombok egyes lankáin: Muzsla, Ebed, Béla, Köbölkút, Bátorkeszi és . Karva. Mivel határon átnyúló projekt valósult meg, a Duna magyarországi oldalára 3 új meteorológia állomás lett telepítve Kesztölc és Nyergesújfalu szőlődombjain. Az időjárási adatokat mesterséges intelligencia útján betegség-előrejelző rendszerbe továbbítják, amely a szőlőgazda számára a megelőzés módját is javasolja. A borászati és szőlészeti szolgáltatási ház elsősorban a kis és közepes családi szőlészetek és borászatok számára nyújt szolgáltatást. A beruházó, Muzsla Község projektpartnere a kesztölci Szivek Pince.

A közös projekt célja a Duna-mentén tevékenykedő kis és közepes családi szőlészetek és borászatok tevékenységének felkarolása, termelésük színvonalának megnövelése, a tudomány vívmányainak bevitele a termelésbe Muzslán és a Duna mentén. Hangsúlyozzuk, hogy Szlovákiában ez az első ilyen jellegű szolgáltatási ház, amely a borász és szőlész nagyközönség számára nyújt széles körben, elérhető áron minőségi, hiánypótló szolgáltatást. Ma még próbaüzemben működik, 2022. szeptemberének végétől nyújtja szolgáltatásait a szőlészeknek és borászoknak.

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.”
„A jelen honlap tartalma nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.“

Muzsla község

Szivek Pincészet

© borlabor.sk - minden jog fenntartva